Dostupni linkovi

Njujork: Novi sastanak međunarodne grupe o Siriji


Međunarodna grupa za podršku Siriji sastaće se na margini godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN
Međunarodna grupa za podršku Siriji sastaće se na margini godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN

Dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija ponovo će se sastati u Njujorku pod okriljem SAD-a i Rusije u pokušaju da spasu diplomatski proces o ratu u Siriji, rekao je jedan američki diplomata.

Međunarodna grupa za podršku Siriji (ISSG) sastaće se na margini godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao je taj zvaničnik za Frans pres. Prethodni sastanak ove grupe održan je u utorak u Njujorku i na njemu je moglo samo da se konstatuje diplomatska blokada oko sirijskog sukoba uz ozbiljna razmimoilažena Vašingtona i Moskve. Druge strane diplomate nagovestile su da bi sastanak mogao da se održi oko 14 časova po lokalnom vremenu u Njujorku (18 časova po centralnoevropskom vremenu).

Međunarodna grupa za podršku Siriji formirana u jesen 2015. u Beču, okuplja 23 svetskih i regionalnih sila i multilateralnih organizacija uključenih u sirijsku krizu, među kojima su SAD, Rusija, Saudijska Arabija, Iran, Turska, UN i Evropska unija.

Na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN o Siriji u sredu državni sekretar SAD Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razmenili su optužbe i nisu postigli dogovor oko izlaska iz sirijske krize.

U međuvremenu je grad Alep na sveru Sirije ponovo bombardovan.

XS
SM
MD
LG