Dostupni linkovi

Počelo suđenje u Splitu, kapetan Dragan se izjasnio da nije kriv


Optužen za ratne zločine u Hrvatskoj: Dragan Vasiljković
Optužen za ratne zločine u Hrvatskoj: Dragan Vasiljković

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan izjasnio se danas pred sudom u Splitu da se ne osjeća krivim prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine 1991. i 1993.

"Ja sam 11 godina u zatvoru, bez optužbe i dokaza, usta su mi vezana. Ovo je prvi put da mogu reći svoju istinu, a još 2005. su me proglasili ratnim zločincem. Nikada nisam upoznao nijednog Srbina koji je s puškom u ruci pravio 'Veliku Srbiju' i sigurno ni vi ne znate nijednoga. Ovo je montirana priča, lažni svjedoci", kazao je Dragan Vasiljković na sudu.

Suđenje će biti nastavljeno 18. oktobra saslušavanjem svjedoka.

Vasiljković je na optuženičku klupi dvije i po decenije nakon zločina koje je, kako se navodi u optužnici, počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uhapšen je prije deset godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, a vlasti Australije su 2012. godine donijele odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Hrvatskoj je izručen u julu 2015. i smješten je u zatvor Bilice u Splitu.

Advokati Slađana Čanković iz Zagreba i Goran Cvetić iz Beograda podnijeli su ranije predstavku Vijeću za ljudska prava UN protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dvije zemlje.

S obzirom na to da je 10 godina proveo u pritvoru, ukoliko Vijeće za ljudska prava UN-a tako odluči, Vasiljković bi mogao biti pušten da se brani sa slobode.

XS
SM
MD
LG