Dostupni linkovi

Uhapšen Ahmad Rahami, osumnjičen za napade u New Yorku


Fotografija sa kamera za nadzor u New Yorku
Fotografija sa kamera za nadzor u New Yorku

Policija je uhapsila Ahmada Kana Rahamija koji je osumnjičen za eksploziju u subotu u New Yorku - objavili su mediji pokazujući sliku ranjenog napadača kojeg odvodi hitna pomoć i policija.

Dva policajca i osumnjičeni ranjeni su prilikom hvatanja 28-godišnjeg Rahamija, objavio je CNN. Kako se navodi do hapšenja je došlo zahvaljući dojavi.

Da li je djelovao samostalno ili je imao pomagače još treba da se utvrdi.

Komesar policije New Yorka James O'Neill na press konferenciji je rekao:

Danas su naši napori bili uspješni, zahvaljući hrabrim policajcima iz Lindena, u New Jeseyu uspjeli smo da uhapsimo opasnu osobu Ahmada Kana Rahamija. No u toj akciji su povrijeđena dva policijaca iz Lindena i ja im želim i nadam se da će se brzo opraviti” rekao je komesar O'Neill

Američki predsjednik Barack Obama je govoreći u New Yorku danas rekao da policija vjeruje da postoji veza između eksplozija u New Yorku i New Jerseyu, kao i napada nožem u Minennesoti, takođe kasno u subotu veče u šoping centru, gdje je devet ljudi povrijeđeno prije nego što je napadača ubio policajac koji nije bio na dužnosti u tom trenutku.Obama je poručio :

"Nastavićemo da predvodimo globalnu koaliciju u borbi protiv IDIL-a (Islamska država), koji je mnoge ljude preko interneta naveo da izvode napade. Mi ćemo nastaviti da ih tražimo uhvatimo njihove lidere i oduzmememo im infrasturkturu. Oni nastvalju da gube teritorije u Iraku i Siriji” kaže američki predsjednik.

Kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD Hillary Clinton poručila je građani treba da budu oprezni ali da ne prevlada strah.

“Opsnost je stvarna, ali i naša odlučnost. Amerikanci se neće uplašiti savladaćmo strah. Branićemo našu zemlju i poraziti zlu, izopačenu ideologiju terorista“

Oglasio se i kandidat republikanaca Donald Trump, porukom da će biti još napada na SAD i da će da budu još i gori.

U eksploziji u subotu naveče u New Yorku u četvrti Chelsea na uglu Šeste avenije i 22 ulice povrijeđeno je 29 osoba.

Ahmad Kan Rahami je naturalizovani američki državljanin porijeklom iz Avganistana.

Rahami je kako se vidjelo na snimcima povrijeđen u razmjeni sa policajcima u Lindenu u New Jerseyu.

Linden se nalazi na oko 6 i po kilometara udaljenosti od grada Elizabeth, gdje su ranije pronađene još nekolike ekspolozivne naprave.

FBI je Rahamija ranije u ponedjeljak identifikovao kao osumnjičenog za subotnji napad na Manhattanu u srcu New Yorka. Još jedan neeksplodirana naprava je pronađena u blizini.

Kako navode mediji njegova porodična kuća u Elizabethu prethodno je pretražena.

U subotu je u New Jerseyu eksplodirala bomba ručne izrade uz obalu uoči jednog dobrotvornog skupa ali niko nije povrijeđen.

Serija napada događa se u trenutku kada se u New Yorku okupljaju svjetskih lidera koji učestvuju na godišnjem zasijedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG