Dostupni linkovi

Renci nezadovoljan samitom, odbio nastup sa Merkel i Olandom


Da bi se današnji dokument o migrantima opisao kao korak napred potrebna je mašta: Mateo Renci
Da bi se današnji dokument o migrantima opisao kao korak napred potrebna je mašta: Mateo Renci

Italijanski premijer Mateo Renci nije želeo večeras da prisustvuje zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom posle samita EU u Bratislavi jer, kako je rekao, ne deli njihove zaključke.

Renci je rekao da na samitu nije bilo pomaka kada je reč o migrantskoj krizi te da "nije zadovoljan zaključcima o pitanjima ekonomskog rasta i imigracije zbog čega ne može da učestvuje na konferenciji za novinare uz Olanda i Merkelovu, prenosi ANSA.

"Samit nije bilo gubljenje vremena, ali da bi se današnji dokument o migrantima opisao kao korak napred potrebna je mašta", naglasio je Renci.

Prema njegovim rečima, postignut je minimalan napredak, ali EU je još uvek daleko od rešavanja problema posle Bregzita.

Rešenja migrantske krize koja su utvrđena na samitu na Malti početkom godine "ostala su mrtvo slovo na papiru", rekao je Renci.

On je rekao da Italija čini svoj deo kada je reč o migrantskoj krizi i da je "spremna da nastavi sama ako treba".

Politika štednje EU očigledno nije dala rezultate, rekao je Renci i istakao potrebu za novim pristupom u nastojanju da se poveća ekonomski rast Unije.

On je kritikovao i nemačku ekonomsku politiku rekavši da kao što neke zemlje moraju da poštuju pravila deficita, na isti način moraju da se poštuju i druga pravila, poput onih o suficitu.

"A ima nekih zemalja koja tone poštuju, a glavna među njima je Nemačka", rekao je Renci.

Lideri 27 zemalja Evropske unije okupili su se danas u Bratislavi na neformalnom i značajnom samitu na kojem se najviše razgovaralo o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva, ali i migrantskoj krizi.

XS
SM
MD
LG