Dostupni linkovi

Haški sud odbio da razmotri zahtev Mladićeve odbrane


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus odbio je da razmatra podnesak odbrane Ratka Mladića u kojem je zatražena obustava postupka zbog "sistemske pristrasnosti" tog suda, jer advokati, kako je naveo, nisu naveli pravnu osnovu po kojoj bi kao predsednik Tribunala doneo odluku o obustavi postupka.

Sudija Ađijus, koji je nedavno odbio zahtev Mladićeve odbrane za izuzeće članova raspravnog veća Alfonsa Orija i Kristofa Fligea, naznačio je u današnjoj odluci da je upravo to veće nadležno za pravično i nepristrasno suđenje Mladiću.

Zahtev odbrane za izuzeće njega i sudije Teodora Merona iz žalbenog veća, obrazložen njihovom navodnom dosadašnjom pristrasnošću na štetu bivšeg komandanta Vojske Republika Srpske, sudija Ađijus je odbacio kao preuranjen.

On je podvukao da se još ne vodi žalbeni postupak u ovom predmetu, niti je određeno žalbeno veće, budući da još nije izrečena ni prvostepena presuda.

Odbrana je zatražila da se oformi radna grupa Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, koja bi u roku od tri meseca sačinila izveštaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena.

Mladićevi advokati tražili su i izuzeće dvojice sudija iz Veća, ali je taj zahtev ranije odbijen kao neosnovan.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Završne reči su zakazane za decembar ove godine.

XS
SM
MD
LG