Dostupni linkovi

Kontroverza s ambasadorom SAD u Rumuniji zbog mađarske manjine


Mađarsko-rumunska granica
Mađarsko-rumunska granica

Američki ambasador u Rumuniji Hans Klem izazvao je kontroverzu pošto je fotografisan kako drži zastavu mađarske etničke manjine.

Slika Klema kako drži zastavu Sekelja objavio je na Fejsbuku Antal Arpad, gradonačelnik mesta Sfintu George koje je posetio ambasador. Arpad i još dve osobe takođe drže zastavu na toj fotografiji.

Sekelji su etnička manjina u Transilvaniji koja je bila deo Austro-Ugarske do 1918. godine. Deo Mađara želi da se taj region opet priključi Mađarskoj, dok Sekelji traže veću autonomiju. U Mađarskoj živi oko 1,2 miliona Mađara, većinom u Transilvaniji.

Na komentaru pored fotografije na rumunskom i mađarskom je navedeno da su Sekeljima ugrožena prava zato što je nelegalno da stave svoju zastavu na javne zgrade.

Rumunski zakon dozvoljava da se na javne zgrade stavljaju samo zastave Rumunije, Evropske unije i institucija koje su smeštene u tim zgradama.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas da je razgovarano s američkim diplomatama o "nužnosti da shvate i uzmu u obzir... određena osetljiva pitanja".

Američka ambasada je saopštila da Klem "redovno putuje zemljom, sastaje se s različitim grupama iz svih delova rumunskog društva" i pozdravila posvećenost Rumunije demokratiji.

XS
SM
MD
LG