Dostupni linkovi

Prekid vatre u Siriji se uglavnom poštuje


Sirijska djeca izlaze iz srušenih zgrada u provinciji Dera, 12. septembra 2016.
Sirijska djeca izlaze iz srušenih zgrada u provinciji Dera, 12. septembra 2016.

Prekid vatre u Siriji uglavnom poštuje, uz slučajeve manjeg. sporadičnog kršenja, kažu posmatrači, ocjenjujći da je u većem dijelu zemlje mirno.

Sporazum o primirju postignut uz posredovanje SAD i Rusije krajem prošle sedmice efektivno je stupio na snagu u ponedjeljak predveče.

U Alepu, gdje su se posljednjih meseci vodile žestoke borbe, opozicioni aktivisti kažu da su četvrti koje su pod kontrolom pobunjenika jutros bie mirne, mada se mnogi ljudi i dalje krije u svojim kućama, strahujući da izađu.

Prema riječima aktiviste Bare el Halabija, u te dijelove grada još nije isporučena humanitarna pomoć, što je takođe dio dogovora o primirju.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u utorak mirno u većem dijelu zemlje, ali da je bilo manjih kršenja prekida vatre u provinciji Hama.

Druga grupa aktivista, Komiteti za lokalnu koordinaciju, javila je da je bilo bombardovanja u Alepu i južnom regionu Kuneitra, a državni mediji prenose da su pobunjenici kršili primirje u Alepu.

Sirijska agencija SANA javila je da su pobunjenici ispalili tri granate na četvrt Mala u Alepu koja je pod kontrolom vojske.

Opozicioni aktivista Ahmad el Masalmeh u južnoj provinciji Dara izjavio u ovom trenutku "mir preovladava u svim područjima".

Sirijska vojska je tada saopštila da će poštovati primirje, uz zadržavanje prava da se brani.

Tokom prve sedmice prekida vatre, koja će biti od ključne važnosti, treba da budu obustavljeni svi sukobi državnih snaga i pobunjenika, ali sirijska vojska može da nastavi napade iz vazduha na pripadnike "Islamske države" i Al Kaide.

Snagama predsjednika Bašara el Asada, prema sporazumu o primirju, nije više dozvoljeno da bombarduju položaje sirijske opozicije.

Ako primirje bude poštovano sedam dana, SAD i Rusija će osnovati novi koordinacioni centar za borbu protiv Fronta Fateh al Šam, nekadašnjeg Fronta Al Nusra, povezanog s Al Kaidom.

Duži period prekida vatre trebalo bi da posluži kao osnova za mirovne pregovore.

To je drugi pokušaj uspostavljanja primirja Siriji, gde je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 250.000 ljudi, a raseljena je polovina od 11 miliona stanovnika. Prvo primirje, uspostavljeno krajem februara, propalo je samo nekoliko dana kasnije.

Turska dražavna agencija Anadolu je javila da je 40 kamiona humanirane pomoći iz Turske krenulo u Siriju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da Moskva želi da predstavi javnosti sporazum o prekidu vatre u Siriji, ali da se SAD protive tome.

Sporazum su u petak na subotu veče postigli Lavrov i američki državni sekretar John Kerry.

Moskva "nema ništa da krije" rekao je Lavrov i dodao da Rusija želi da Savjet bezbjednosti UN fomalno odobri sporazum o primirju.

XS
SM
MD
LG