Dostupni linkovi

Njemačka: Uhapšeni Sirijci ista mreža kao i napadači na Pariz


Tri mlada Sirijca, članovi "Islamske države" (IDIL), koji su uhapšeni u Njemačkoj stigli su u tu zemlju istom mrežom kojom su prokrijumčareni militanti u Francusku radi izvršenja napada u novembru prošle godine, saopšteno je iz njemačke Vlade.

Savezno tužilaštvo saopštilo je da su pripadnici specijalne jedinice policije uhapsili tri osobe u pokrajini Šlezvig-Holštajn pod sumnjom da ih je "Islamska država" poslala da izvrše zadatak ili da čekaju druge instrukcije" za napad.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je da su mladići stigli krajem 2015. godine, najvjerovatnije, uz pomoć iste mreže koja je prebacila militante "Islamske države" u Pariz da izvrše bombaške i oružane napade u kojima je 13. novembra prošle godine ubijeno 130 osoba.

"Sve ukazuje na činjenicu da je ista krijumčarska organizacija odgovorna za napade u Parizu, takođe, prebacila trojicu uhapšenih u Njemačkoj. Indikacije su da su njihova putna dokumenta izrađena u istoj radionici u regionu", kaže se Maiziere.

On je napomenuo da su dvojica napadača iz Pariza bili registrovani kao izbjeglice.

"To sugeriše da je `Islamska država` odlučna da te ljude šalje kako bi se uklopili među izbjeglice, te da izazivaju nesigurnost u Evropi i Njemačkoj", dodao je njemački zvaničnik.

XS
SM
MD
LG