Dostupni linkovi

Muslimani u BiH slave Kurban bajram


Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se okupio najveći broj vernika
Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se okupio najveći broj vernika

Pripadnici islamske veroispovesti u Bosni i Hercegovini proslavljaju Kurban bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se okupio najveći broj vernika.

"Kurban je prilika da sebi posvestimo da i naš životni put zahteva odricanje i žrtvu", kazao je poglavar IZ u BiH Husein Kavazović u bajramskoj poruci. Kako su preneli sarajevski mediji, on je rekao da je ovaj praznik da se muslimani "prisete Ibrahima i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru svetova".

"Neka to sećanje bude poziv na ispunjenje obaveza koje imamo i na solidarnost među nama. Kao i dobri naši prethodnici, mi smo isključivo odgovorni za svoje postupke i za vlastitu sudbinu. Od naše svesti o toj odgovornosti zavisi kako ćemo je nositi i koliko ćemo biti jaki da upravljamo sobom i svojom sudbinom", istakao je reis Kavazović.

Prema njegovim rečima, smisao ovog praznika je da ljude približi jedne drugima, da ojača porodicu i društvo, te da tu priliku treba iskoristiti na pravi način.

Kavazović je pozvao sve u BiH da složno rade na podizanju vlastitih porodica, odgajanju dece i čuvanju zajedništva.

"Vratimo istinske vrednosti morala, međusobnog poštovanja i uvažavanja u naše porodice. Potrudimo se svi da našoj deci pružimo lep odgoj i dobro obrazovanje, kako bi i oni sutra cenili vrednosti zajedništva i života koje stolećima baštinimo", naglasio je.

Poglavar UZ BiH čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, kao i u dijaspori.

XS
SM
MD
LG