Dostupni linkovi

SAD osudile Netanjahuovu poruku o etničkom čišćenju Jevreja


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Sjedinjene Američke Države su ljutito odgovorile na video poruku na engleskom jeziku u kojoj je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovijestio da SAD i druge zemlje podržavajući uklanjanje jevrejskih naselja sa Zapadne obale zarad osnivanja palestinske države, podržavaju i etničko čišćenje Jevreja.

Netanjahu je u toj poruci na engleskom jeziku postavljenoj sinoć na svom Facebook nalogu rekao da odbacuje tvrdnju koja se čuje na Zapadu da su jevrejska naselja prepreka za mir, rekavši da se niko ne bi usudio da ozbiljno tvrdi da dva miliona arapskih građana u Izraelu predstavljaju takvu prepreku.

On je optužio palestinsko rukovodstvo da postavlja uslov za povratak pregovorima na osnovu koga u palestinskoj državi ne bi bilo Jevreja.

"Postoji izraz za to: zove se etničko čišćenje. I taj zahtev je sraman. Još sramnije je da svijet to ne smatra sramnim. Neke inače prosvećene zemlje propagiraju tu sramotu", rekao je Netanjahu.

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame shvatila je da je Netanjahuova poruka uperena protiv politike te zemlje u odnosu na jevrejska naselja, prenose izraelski mediji.

Portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo kritikovala je poruku na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG