Dostupni linkovi

Čavušoglu: Sporazum o migrantima ostaje na snazi


Migranti
Migranti

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu izjavio je danas da se dogovor o migrantima mora spasiti, uprkos neslaganju Turske i EU o uslovima vizne liberalizacije za turske državljane.

Čavušoglu, koji se danas sastao sa visokim evropskim zvaničnicima, rekao je da "postoji zajedničko razumevanje" i da se može postići konsenzus o ovom pitanju.

"Verujem da zajedničkim razumevanjem možemo da prevazidjemo ovaj problem", kazao je on posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Migrantska kriza u Evropi biće centralna tema samita lidera EU sledeće nedelje u Bratislavi, pored "Bregzita" i nedavnog uspeha ekstremnih desničara na regonalnim izborima u Nemačkoj.

Turski šef diplomatije kritikovao je "slabost" EU zbog nemogućnosti da spreči etnički podeljeni Kipar da blokira evropske integracije Turske.

Istovremeno, lideri Francuske, Italije i još pet mediteranskih zemalja raspravljali su danas u Atini o migrantima i dužničkoj krizi u Evropi.

XS
SM
MD
LG