Dostupni linkovi

Merkel: EU da nastavi pregovore sa SAD o TTIP


Angela Merkel navodi da se zalaže za nastavak pregovora
Angela Merkel navodi da se zalaže za nastavak pregovora

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da bi Evropska unija trebalo da nastavi pregovore sa SAD o novom trgovinskom sporazumu, poznatijem kao Sporazum o transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP).

"Zalažem se za nastavak pregovora", rekla je Merkel, a prenosi agencija Rojters.

Kako je navela, mnoge članice EU su suočene sa visokom nezaposlenošću, zbog čega je potrebno podržati sve što donosi otvaranje novih radnih mesta, pa tako i sporazum o slobodnoj trgovini.

Na pitanje da li još uvek postoji šansa za njegovo usvajanje, Merkel je odgovorila: "To sada zavisi od daljeg pregovaračkog procesa".

Zvaničnici EU i SAD žele da potpišu sporazum pre završetka mandata američkog predsednika Baraka Obame u januaru, ali i dalje vlada velika neizvesnost da li će do toga doći.

Zamenik Merkelove, nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je prošlog meseca "pokrenuo oluju" kada je rekao da su pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini "mrtvi".

Francuska i Belgija su dovele u sumnju perspektive novog trgovinskog sporazuma, a i među Amerikancima raste skepticizam, navodi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG