Dostupni linkovi

Velika Britanija na 6 godina osudila klerika zbog podške IDIL-u


Andžem Čoudari, osuđeni islamski propovjednik pred sudom u Londonu
Andžem Čoudari, osuđeni islamski propovjednik pred sudom u Londonu

Islamski propovjednik, klerik, poznat po širenju jezika mržnje u Velikoj Britaniji Andžem Čoudari osuđen je na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog javnog pozivanja na pružanje podrške "Islamskoj državi" (IDIL).

Poznat je i po tome što je predvodio demonstracije na kojima je zapaljena američka zastava ispred ambasade SAD-a u Britaniji na godišnjicu terorističkog napada na SAD, 11. septembra 2001 i glasne podrške džihadu.

Bivši advokat, Čoudari, koji je pozivao i obećavao uvođenje šerijatskog zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu ispred suda u londonskom Starom Bejliju je nakon presude dobio ovacije svojih pristalica koji su uzvikivali "Alahu akbar".

Čoudari je bio predmet kontrovezi više od dvije decenije, hodajući po ivici zakona, podržavajući javno ekstremizam ali bez dokaza o inciranju nasilja. To mu je donijelo gnjev britanskih tabloida, koji su ga po njegovom sopstvenom priznanju pretvorili u "najomraženijeg čovjeka".

Procesuiran je i uhapšen tek 2014., nakon što se javno obavezao na vjernost IDIL-u i njegovom lideru Abu Bakar al Bagdadiju.

Britanske vlasti su saopštile da su uspjeli da povežu Čodarija sa bojnim poljima Sirije i Iraka.

Kako je saopštila britanska policija nijesu mogli precizno utvrditi koliko je tačno ljudi od 850 Britanaca koji su otišli na ratišta to učinilo pod njegovim uticajem ali su utvrdili da je on ključna figura za regrutovanje za "Islamsku državu" u Britaniji.

XS
SM
MD
LG