Dostupni linkovi

Francuska raspoređuje artiljeriju i nosač aviona oko Mosula


Mosul, de facto glavni gard 'Islamske države' u Iraku
Mosul, de facto glavni gard 'Islamske države' u Iraku

Francuska je objavila u utorak da raspoređuje artiljeriju u Iraku i priprema nosač aviona kao vojno pojačanje vojsci Iraka, od koje se očekuje da zauzme Mosul 'de facto' glavni grad "Islamske države" (IDIL) u Iraku.

Iračka vojska i njene elitne jedinice su postepeno zauzele položaje oko Mosula, koji se nalazi 400 kilometara sjeverno od Bagdada, uz pomoć međunarodnih koalicionih snaga koje kapitalizuju gubitke koje su militanti pretpjeli i u Iraku i u Siriji.

"Odlučili smo da ojačamo našu podršku iračkim snagama sa ciljem da se zauzme Mosul. Ovog trenutka artiljerija se raspoređuje u blizini linije fronta", rekao je francuski ministar odbrane Jean Yves Le Drian (Žan-Iv Le Drijan), na skupu vojnih i odbrambenih zvaničnika u Parizu.

Ministar odbrane Francuske, Jean-Yves Le Drian sa vojnicima
Ministar odbrane Francuske, Jean-Yves Le Drian sa vojnicima

Dodao je i da će nosač aviona "Šarl De Gol" uskoro krenuti ka Bliskom istoku.

Francuski zvaničnici nijesu htjeli da saopšte detalje o kojoj vrsti artiljerije koja se raspoređuje se radi.

Velika džamija Mosula bila je mjesto sa kojeg je vođa "Islamske države" Abu Bakir Al Bagdadi objavio 2014. godine osnivanje takozavnog kalifata koji obuhvata Irak i Siriju.

Francuska je prva zemlja koja se priključila vazdušnim udarima SAD na položaje IDIL-a u Iraku, i pojačala je operacije protiv ove militantne grupe, uključujući i angažamn u Siriji, nakon više terorističkih napada koje je "Islamska država" izvela na njenoj teritoriji. Pariz ima i specijalne jedinice koje učestvuju u operacijama u obje zemlje i oružano pomažu pobunjeničke sirijske grupe.

XS
SM
MD
LG