Dostupni linkovi

Slučaj Taton: Suđenje Preliću odloženo za 6. oktobar


Ilustracija
Ilustracija

Suđenje Đorđu Preliću koji se tereti za učešće u neredima u kojima na smrt pretučen Francuz Bris Taton 2009. godine u centru Beograda odloženo je u Višem sudu u Beogradu za 6. oktobar.

U Višem sudu koji je u avgustu preseljen iz Palate pravde u zgradu praosudnih organa u Katanićevoj ulici suđenja će početi da se održavaju od 12. septembra, saopšteno je nedavno iz tog suda.

Taton je pretučen u masovnoj tuči navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, koju je došao da gleda.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog presude od 15 godina zatvora u njegovom odsustvu, odobreno ponavljanje suđenja samo u odnosu na njega.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Suđenje se, za sad, ponavlja samo u odnosu na Prelića, mada u narednom periodu može da se očekuje da se suđenje ponovi i za Dejana Puzigaću - poslednjeg optuženog koji je bio u bekstvu, a uhapšen je sredinom septembra 2015. godine u Atini i čeka odluku grčkih vlasti o izručenju Srbiji.

Prelića je Viši sud početkom 2011. godine prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa hiligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odslužili kazne.

Dejan Puzigaća je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG