Dostupni linkovi

Visoki komesar UN: Tramp širi rasne i verske predrasude


Politika koja bi mogla da preraste u nasilje: Donald Tramp
Politika koja bi mogla da preraste u nasilje: Donald Tramp

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Rad Al Husein je optužio republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa za širenje "ponižavajućih rasnih i verskih predrasuda" i upozorio na jačanje populističke politike koja bi mogla da preraste u nasilje.

Husein je na konferenciji u Hagu istakao da se takođe obraća holandskom desničaru Gertu Vildersu i drugim "populistima, demagozima i političkim maštarima", preneo je Rojters.

Komesar je pomenuo Trampa, britanskog desničarskog lidera Najdžela Faraža i Marin Le Pen iz Francuske i optužio ih da koriste "taktiku širenja straha" slično kao i samozvana Islamska država.

"Da se ne bi pogrešno shvatilo, ja zasigurno ne izjednačavam dela nacionalističkih demagoga i IS. Ali po načinu komunikacije, korišćenju poluistina i preteranom pojednostavljenu, džihadistička propaganda koristi slične taktike kao i populisti", istakao je Husein.

"Istorija je možda naučila Vildersa i slične njemu kako efikasno se ksenofobija i predrasude mogu pretvoriti u oružje", rekao je komesar UN-a i upozorio: "Atmosfera će postati puna mržnje, a u tom trenutku ona može naglo da se pretvori u ogromno nasilje."

Husein je Vildersovo predizborno obećanje da će zabraniti ulaz muslimanskim imigrantima i zabraniti Kuran nazvao "grotesknim".

Parlamentarni izbori se u Holandiji održavaju u martu 2016, a ankete pokazuju da Vilders vodi.

XS
SM
MD
LG