Dostupni linkovi

Noam Chomsky: Zapad izazvao izbjeglički talas


Noam Chomsky
Noam Chomsky

Američki lingvista i filozof Noam Chomsky (Noam Čomski) rekao je u razgovoru za Deutsche Welle da su izbjeglički talas u regionu svojom politikom izazvale pojedine zapadne zemlje, među kojima su SAD i Velika Britanija.

Podsjećajući da izbjeglice pretežno potiču sa Bliskog istoka, ali i iz Afrike, Chomsky ukazuje da su posljednji vijekovi bili obilježeni iskorištavanjem i pljačkanjem afričkog kontinenta i da su posljedice toga danas uzroci bijega mnogih Afrikanaca u Evropu.

On ističe da su na Bliskom istoku brojni uzroci doveli do izbjegličkog talasa, a jedan od važnih razloga je američka i britanska invazija na Irak koja je potpuno razorila državu.

"Iračani i dalje bježe iz svoje zemlje pred sektaškim sukobom koji prije invazije na taj način nije postojao. Kada se sve to bolje osmotri onda se vidi da postoje određene države koje su svojom politikom izazvale izbjeglički talas u regionu", istakao je Chomsky.

Odgovarajući na pitanje šta na Bliskom istoku ostaje iza američkog predsjednika Baracka Obame (Barak), kome se uskoro završava mandat, Čomski je rekao da je pozitivno u njegovoj vladavini to što nije upotrebljavao ekstremno nasilje i agresiju, kao što je to učinio njegov prethodnik invazijom Iraka, koja je "najveći zločin ovog vijeka".

Takođe, on navodi da Obama na Bliskom istoku ostavlja globalizovani rat dronovima koji je označio početak nove ere međunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG