Dostupni linkovi

Turske čistke: Otpušteno još 543 sudija i tužilaca


Turski savet sudija i tužilaca, otpustio je četvrtak još 543 sudija i tužioca, što je najnoviji talas otpuštanja zbog optužbi da su zaposleni "simpatizeri organizatora neuspelog puča" izvedenog 15 . jula, izvjestila je televizija NTV.

Članovi Visokog saveta sudija i tužilaca u Turskoj, otpustili su do sada oko 3.300 službenika zbog sumnje da su simpatizeri neuspjelog puča 15. jula, prenosi Reutres.

Sveukupno, turske vlasti su otpustile oko 80.000 zaposlenih u javnom sektoru, a većina otpuštenih je i uhapšena.

U čistkama nakon neupsješnoh pokušaja puča iza kojeg prema optužbama Ankare stoji vjerski učitelj u egzilu Fethullah Gulen, uhapšeno je više od 40.000 ljudi. Gulen je demantovao da stoji iza pokušaja puča.

Turski premijer Binali Yildirim danas je takođe rekao da je veoma jasno saopštio predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu da Turska ne može ublažiti antiterorističke zakone što je bio jedan od ulova EU da se toj zemlji omogući vizna liberalizacija sa EU.

Predsjednik EP Martin Schulz sa liderom opozicione Republikanske narodne partije Kemalom Kilicdarogluom u Ankari 1.septembra 2016.
Predsjednik EP Martin Schulz sa liderom opozicione Republikanske narodne partije Kemalom Kilicdarogluom u Ankari 1.septembra 2016.

Vizna liberalizacija dio je sporazuma postignutog u martu između EU i Turske za zaustavljanje priliva migranata u EU.

Martin Schulz je na zajedničkoj press konferenciji sa Yildirimom u Anakri rekao da se dvije strane nijesu saglasile oko svih pitanja tokom razgovara u četvrtak te je poručio da Turska mora omogućiti zaštitu osnovnih ljudskih prava u zemlji.

XS
SM
MD
LG