Dostupni linkovi

Sleteo prvi avion iz SAD na Kubu posle pola veka


Barak Obama i Raul Kastro
Barak Obama i Raul Kastro

Prvi avion kao komercijalni let izmedju SAD i Kube u više od pola veka od grada Fort Loderdejla sleteo je u Santa Klari, čime je uspostavljena redovne avio-linije prekinute na vrhuncu Hladnog rata.

S poletanjem aviona kompanije Džetblu (JetBlue) i letom u trajanju od 72 minut otvorena je nova era u odnosima izmedju SAD i Kube, ali počinje i redovan aviosaobraćaj s oko 300 letova nedeljno izmedju SAD i najbliže ostrvske države.

Putnici su se veselo ukrcali u avion s pesmom i zvuke salse, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Obnova komercijalnih putovanja izmedju SAD i Kube je jedan od najvažnijih koraka u procesu normalizacije odnosa dve zemlje koju je pokrenuo američki predsednik Barak Obama.

Među istoričarima ne postoji saglasnost kada je bio poslednji let između Kube i SAD, ali izgleda da je Havana zabranila letove u oktobru 1962. tokom kubanske raketne krize.

Putovanja iz SAD na Kubu mogla bi ove godine da se utrostruče na više od 300.000 posetilaca u odnosu na 2014. kada je proglašen detant. Kubanska privreda već je ojačana posetama Amerikanca, kao i stotina hiljada turista iz drugih zemalja.

Kubanski zvaničnici kažu da će nastavak američke zabrane za turistička putovanja na Kubu uticati na komercijalne letove na Kubu, ali neki stručnjaci ocenjuju da bi drastično smanjenje ograničenje za put na Kubu mogao doprineti velikom porastu posetilaca iz SAD.

Amerikancima je dozvoljeno da idu na Kubu, između ostalog, iz kulturnih i obrazovnih razloga.

XS
SM
MD
LG