Dostupni linkovi

Iran: Turska vojna intervencija komplicira situaciju u Siriji


Turski tenkovi na granici sa Sirijom
Turski tenkovi na granici sa Sirijom

Iran je zabrinut turskom intervencijom u Siriji jer komplicira situaciju u toj arapskoj državi, izjavio je u srijedu portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi.

"Tursko prisustvo i kontinuirane vojne operacije u Siriji izvor su brige. Iako su borba protiv terorizma i nastojanja da se vrati stabilnost u regiju politika zemalja koje streme ka miru, to ne može biti opravdanje za kršenje integriteta druge zemlje vojnom operacijom na njenom tlu ili bez ranije koordinacije s njenom vladom", navela je državna novinska agencija Irna riječi Qasemija.

"Pribjegavanje svakom činu koji bi potkopao politički suverenitet i legitimnost centralne vlade zemlje nije prihvatljivo", kazao je on, prenosi Xinhua.

Turska kontinuirana vojna operacija u Siriji komplicirat će situaciju i rezultirat će pogibijama nevinih civila, kazao je on, dodajući da turska vojska mora brzo okončati svoje operacije u Siriji.

Prošle su srijede turske trupe prešle u sjevernu Siriju i protjerale su militante Islamske države iz graničnog mjesta Jarablus.

Vjeruje se da je drugi cilj operacije poništiti nedavne pomake sirijskih kurdskih snaga u regiji.

XS
SM
MD
LG