Dostupni linkovi

U strahu od nove izbegličke trase Poljska prestala da pušta i Čečene


Čečeni beloruskoj strani granice, avgust 2016.
Čečeni beloruskoj strani granice, avgust 2016.

Poljska je prestala da pušta Čečene da traže azil u toj zemlji i da dalje idu na Zapad, posle čega je oko 200 čečenskih izbeglica ostalo da kampuje na beloruskoj strani granice.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak rekao je povodom čečenskih izbeglica da je to samo pokušaj da se otvori nova migracijska trasa preko koje bi u Poljsku i dalje u Evropu dolazili muslimani i teroristi.

"Mi smo za to da se pomogne onome kome je pomoć potrebna. Pomažemo finansijski tamo gde je rat i izbeglicama tamo gde jesu izbeglice, u logorima. Takođe zatvaramo spoljnu granicu Evropske unije", kazao je danas Blaščak poljskoj televiziji TVN24.

Blaščak je upozorio da sada za razliku od vremena kada je Poljska primila desetine hiljada čečenskih izbeglica, rata u Čečeniji više nema i da je u redu što ih poljska Granična straža ne pušta u Poljsku ako nemaju vize.

"Pre više godina primali smo izbeglice kada je u Čečeniji bio rat. Dok sam ja ministar unutrašnjih poslova i dok Poljskom vlada stranka Pravo i pravda nećemo izložiti Poljsku riziku terorizma", kazao je Blaščak.

Belorusku graničari sinoć su odvezli sa prelaza Brest-Terespol oko 200 čečenskih izbeglica, porodica s malom decom koje su tu pokušavale da ipak umole poljske graničare da im omoguće da u Poljskoj podnesu zahtev za azil.

XS
SM
MD
LG