Dostupni linkovi

Južna Koreja navodi da je pogubljen vicepremijer Sjeverne Koreje


Spomenik u Pjongjangu
Spomenik u Pjongjangu

Sjeverna Koreja pogubila je svog vicepremijera za obrazovanje i ukorila je dvojicu visokorangiranih zvaničnika, saopćila je Južna Koreja u srijedu, što bi ukoliko se ispostave istinitim, označilo novi niz mjera čelnika Kim Jong Una na discipliniranju svojih vodećih savjetnika.

Kim je naslijedio vlast u 2011. godine nakon smrti svog oca Kim Jong Ila, a njegova konsolidacija vlasti uključuje čistke i pogubljenja vodećih zvaničnika, tvrde južnokorejski zvaničnici.

Portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Jeong Joon-hee izjavio je da je vlada potvrdila pogubljenje obrazovnog zvaničnika, Kimj Yong Jina, "putem raznih kanala" ali je odbio pružiti detalje.

Kim Yong Chol,uticajni čelnik Fronta za ujedinjenje koji se bavi međukorejskim odnosima, podvrgnut je "revolucionarnim mjerama", izjavio je Jeong na brifingu za novinare.

Drugi zvaničnik vladajuće stranke u odjelu za propagandu također je ukoren, saopćio je Jeong.

Teško je iz nezavisnih izvora potvrditi vijesti o vodećim zvaničnicima na Sjeveru ili o unutrašnjem krugu oko čelnika. Neki raniji izvještaji o pogubljenjima i čistkama u izolovanoj državi pokazali su se netačnim, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG