Dostupni linkovi

Opozvana brazilska predsjednica tražila od Senata da je vrate na funkciju


Dilma Rousseff, suspendovana brazilska predsjednica
Dilma Rousseff, suspendovana brazilska predsjednica

Suspendovana predsjednica Brazila Dilma Rusef nazvala je danas pokretanje postupka svog opoziva 'državnim udarom' i ocijenila ga kao "nepravedan i arbitraran".


"Dolazim da vas pogledam u oči i da izjavim da nisam učinila ništa od onoga za šta sam nepravedno i arbitrerno optužena", rekla je Rusef poslanicima gornjeg doma Parlamenta, Senata, koji će sutra ili u srijedu glasati o njenom opozivu.


Ona je pokretanje postupka opoziva nazvala "državnim udarom" čiji je cilj, kako je navela, da posredno dovede na vlast uzurpatorsku vladu i dodala da su 2014. godine za nju glasala 54 miliona Brazilaca.


Rusef je pozvala senatore da glasaju protiv njenog opoziva, navodeći da tako "glasaju za demokratiju" i da je Brazil "na korak od državnog udara i institucionalnog sloma".


Mediji navode da će Rusef ipak vjerovatno biti opozvana, jer će za taj prijedlog glasati više od dvije trećine poslanika u Senatu.


Senat je u maju suspendovao Dilmu Rusef sa vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio njenog potpredsjednika Mišela Temera.


Ona je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, kao i za protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama Vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa.


XS
SM
MD
LG