Dostupni linkovi

Petorica makedonskih pripadnika IDIL uhapšena u Turskoj


Ilustracija
Ilustracija

Vlasti u Turskoj uhapsile su pet makedonskih državljana zbog sumnje da su pripadnici militantne organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov rekao je novinarima da su ta petorica uhapšeni 12. avgusta u sinhronizovanoj akciji makedonske i turske policije u jednom od stjecišta ekstremista u mjestu Askaraj u Turskoj.

Po privođenju u Askaraju petorica makedonskih državljana odvedena su u prihvatni centar u Istanbulu, a poslije toga isporučena Makedoniji.

Čavkov je rekao da su petorica makedonskih državljana, koji su namjeravali da se priključe IDIL-u, isporučeni Makedoniji i određen im je pritvor.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova je naveo da su u nastavku akcije protiv pripadnika stranih vojnih i paravojnih formacija koja je nazvana "ćelija" trojica uhapšenih iz Kumanova (21 i 24 godine), a dvojica iz Skoplja (18, 19 i 20 godina).

Čavkov je rekao da su u sabirnom centru u Askaraju petorica osumnjičenih makedonskih državljana, zajedno sa četiri osobe iz Albanije, Sirije, Palestine i Maroka, čekali povoljne uslove za transfer u Siriju.

XS
SM
MD
LG