Dostupni linkovi

SPC u Crnoj Gori ne mora da se registruje, smatra Ministarstvo


Manastir Cetinje
Manastir Cetinje

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i njene eparhije u Crnoj Gori nemaju obavezu registracije, stav je crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mitropolija SPC nema obavezu prijavljivanja organizacije, saopšteno je danas Agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova kojim rukovodim opozicioni kadar, Goran Danilović, iz Demosa.

MUP je zahteve sveštenika i monaha za privremeni boravak u Crnoj Gori ranije odbijao uz obrazloženje da Mitropolija-crnogorsko primorska i njene eparhije nisu upisane u registar verskih zajednica koje vodi MUP.

To ministarstvo je sada pri stavu da registracija nije potrebna i reagovalo je na zahtev mitropolita SPC Amfilohija s kraja jula ove godine, kada je tražio od MUP-a da se izjasni da li postoji ta obaveza Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Nema "obaveze prijavljivanja osnivanja", saopštilo je Ministarstvo. "Zakon o pravnom položaju verskih zajednica ne propisuje dužnost verskih zajednica da prijave delovanje u Crnoj Gori, već u Članu dva samo propisuje obavezu osnivača novoosnovane ili ukinute verske zajednice da u roku od 15 dana od osnivanja ili prestanka rada, opštinskom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove prijavi osnivanje, ili prestanak rada verske zajednice, odnosno njenog organa ili organizacije", tumačenje je ministra.

MUP je prethodnih godina odbio da izda više desetina dozvola za privremeni boravak u Crnoj Gori, uz stav da SPC nije registrovana organizacija u Crnoj Gori.

Po novom tumačenju propisa i po stavu novog ministra, takva obaveza za izdavanje privremenih dozvola za boravak sveštenicima i monasima SPC, radi verske službe, u Crnoj Gori više ne postoji.

XS
SM
MD
LG