Dostupni linkovi

OEBS šalje 500 posmatrača da prate izbore u SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) namerava da pošalje 500 međunarodnih posmatrača da prate predsedničke izbore u SAD u novembru, javlja danas Rojters, uz primedbu da je to desetostruko više posmatrača nego ih je bilo raspoređeno na izborima 2012. godine.

U SAD će na izbore biti poslati posmatrači iz organizacija za međunarodnu bezbednost i zaštitu prava iz 57 država učesnica OEBS, navodi britanska agencija.

Koalicija od više od 200 američkih grupa za zaštitu građanskih prava pozvala je OEBS, u pismu koje je danas objavljeno, da pošalje čak i više od 500 posmatrača koliko ih je OEBS zatražio na osnovu procene koju je sproveo u maju.

U pismu se kaže da je uloga OEBS sada još važnija u svetlu saopštenja američkog Ministarstva pravde izdatog u julu da će ove godine rasporediti izborne posmatrače na daleko manji broj birališta nego na ranijim izborima.

U pismu se, takođe, OEBS poziva da fokusira svoje resurse na osam država u kojima je, kako se navodi, veća verovatnoća da će doći do pokušaja zastrašivanja, uključujući Pensilvaniju i Severnu Karolinu, gde se očekuje tesna trka između predsedničkih kandidata Hilari Klinton i Donalda Trampa 8. novembra.

XS
SM
MD
LG