Dostupni linkovi

Njemački vicekancelar pokazao srednji prst ekstremnim desničarima


Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel
Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel

Jedan od vodećih njemačkih političara Sigmar Gabriel (Zigmar) zaradio je aplauze ali i po neku kritiku zbog neprijmjerenog gesta upućenom demonstrantima eksremne desnice.

Ministar ekonomije i vicekancelar Njemačke Sigmar Gabriel pokazao je javno srednji prst pristalicama ekstremne desnice, koji su mu prišli na ulici u gradu Slazgiter na sjeverozapadu Njemačke.

Na video snimku objavljenom danas na Facebooku, čuje se najpre jedan od desničara kako naziva socijaldemokratu Gabriela "izdajnikom", a zatim i drugi koji aludira na nacističku prošlost njegovog oca riječima "Tvoj otac je volio svoju zemlju, a šta ti radiš? Ti je uništavaš".

Gabrijel se potom uz osmjeh okrenuo ka desničarima i pokazao im srednji prst, a onda im okrenuo leđa.

Snimak su na Facebooku su postavili neonacistički aktivisti, a njegovu autentičnost potvrdili su zvaničnici Gabrielove stranke za agenciju DPA.

"Još jedan Gabrielov ispad", napisao je na FB lokalni lider desničarske stranke "Alternativa za Njemačku" i dodao da je ministrovo ponašanje "detinjasto" i da "ne dolikuje" njegovoj funkciji.

Većina posjetitelja socijalnih mreža međutim pohvalila je Gabrielov potez, a jedan od njih je napisao "Ne mogu ga dovoljno puta pohvaliti".

Gabriel u javnosti koristi svaku priliku da se distancira od ideja koje je zastupao njegov otac, a prošle godine našao se na meti prijetnji i izliva mržnje pošto je nazvao "ruljom" demonstrante koji su pokušali da spriječe dolazak izbjeglica u grad Hajdenau, u njemačkoj pokrajini Saksoniji.

Njegova stranka bilježi pad u anketama, uoči regionalnih izbora u Meklemburg-Zapadnoj Pomeraniji i Berlinu, zakazanih za septembar, što se tumači kao posljedica porasta popularnosti ekstremne desnice i islamofobičnog raspoloženja.

XS
SM
MD
LG