Dostupni linkovi

UN: Uputstvo o pristupu spisima Haškog i drugih tribunala


Zgrada Tribunala u Hagu
Zgrada Tribunala u Hagu

Ujedinjene nacije su danas saopštile da je izdato uputstvo o pristupu spisima u posedu "Mehanizma za medjunarodne krivične sudove", te i Haškog tribunala.

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove (MMKS) u petak je izdao uputstvo o pristupu spisima u svom posedu (Uputstvo o pristupu) koje predstavlja institucionalni osnov za režim bezbednosti informacija i uslova pod kojim im se može pristupiti.

Uputstvo o pristupu se odnosi na sve spise u posedu MMKS, uključujući i neaktivne spise Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) koji su prebačeni u nadležnost MMKS, kao i spise i arhive koje je stvorio ili kojima upravlja sam MMKS.

Spisi kojima i dalje upravlja MKSJ, uključujući i one koji se aktivno koriste na MKSJ, kao i kolekcije dokaznogmaterijala u posedu Tužilaštva, nisu obuhvaćeni Uputstvom o pristupu.

Uputstvo o pristupu odražava privrženost MMKS poštovanju svoje obaveze da njegov rad bude otvoren i transparentan, i potvrdjuje njegovu posvećenost poštovanju principanavedenih u Univerzalnoj deklaraciji o arhivima, piše u saopštenju.

Njime se ističe pravo javnosti na pristup spisima i arhivima MMKS i naznačuju se kriterijumi koji se odnose na zahteve za pristup. Uputstvo o pristupu je u skladu s utvrdjenim pravilima i standardima Ujedinjenih nacija.

U skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti 1966 (2010) i članom 27 svog Statuta, Mehanizamje zadužen za upravljanje arhivama MKSR, MKSJ I MMKS, njihovo očuvanje i omogućavanje pristupa.

Savet bezbednosti UN je 22. decembra 2010. uspostavio Mehanizam za medjunarodne krivične sudove da bi nastavio niz funkcija privremenih tribunala za Ruandu i Jugoslaviju kada im istekne mandat.

XS
SM
MD
LG