Dostupni linkovi

Crna Gora: Raste broj oboljelih goveda i pored vakcinacije


Krave
Krave

U Crnoj Gori raste broj goveda oboljelih od kvrgave kože, iako je vakcinisano 86 odsto od ukupnog broja grla, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Od sinoć je laboratorijski potvrđeno 278 slučajeva goveda oboljelih od kvrgave kože, a najviše ih je u Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu i Kolašinu.

"Novi slučajevi rezultat su ubrzanja kliničke slike bolesti kod goveda koja su prije vakcinacije već bila inficirana virusom", navodi se u saopštenju i dodaje da se u narednih nekoliko dana može očekivati dalji rast broja oboljelih grla.

Iz Uprave navode da su vakcinisana skoro sva goveda na područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim, te da je u toku vakcinacija manjeg broja goveda u domaćinstvima koja se nalaze u najudaljenijim područjima.

"Stvaranje otpornosti kod vakcinisanih goveda dovešće do stabilizacije situacije. Očekujemo da se to desi tokom naredne sedmice", navode iz Uprave i ističu da je najvažnije da se bolest u područjima gdje se pojavila drži pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG