Dostupni linkovi

Za žalbeni postupak Karadžiću potrebno još 215.000 eura


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Mehanizam za međunarodne krivične sudove donio je odluku da je žalbeni postupak Radovana Karadžića iznimno složen, zbog čega bi mu, prema pravilniku Haškog tribunala, trebalo biti isplaćeno još oko 430.000 konvertibilnih maraka (215.000 eura), piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.
Ova sredstva odnose se samo na drugu fazu postupka, odnosno ulaganje žalbe.


Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto biti isplaćeno nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze : najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za Odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta.

Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je odbrani već odobrio 230.000 KM. ( 115.000 eura )


Karadžić je prvostepenom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora, pri čemu je istom presudom oslobođen krivice za genocid 1992. godine

Mehanizam navodi da složenost, te priroda ovog predmeta bez presedana podrazumijeva da se Karadžićeva odbrana treba sastojati od više članova pravnog osoblja od onih koji su bili dodijeljeni odbranama u ranijim predmetima.

Naknada se odnosi, ali i ne ograničava, na troškove pravnog i dodatnog savjetnika, asistenta, konsultanta, istražitelja, referenta, kao i na troškove tumačenja, prevoda, na administrativne i uredske troškove.


XS
SM
MD
LG