Dostupni linkovi

Ruski senator: Formirat ćemo stalnu zračnu bazu u Siriji


Ruski vojni zrakoplovi u luci u Hmeymimu, Sirija, 18. lipnja 2016.
Ruski vojni zrakoplovi u luci u Hmeymimu, Sirija, 18. lipnja 2016.

Rusija planira transformirati svoju vojnu zračnu luku u Hmeymimu na sjeverozapadu Sirije u stalnu aero bazu, izjavio je danas ruski senator Franc Klincevič.

"Hmeymim će postati ruska vojna baza čim njen pravni status bude konačno definiran, bit će izgrađena odgovarajuća infrastruktura i naši vojnici će tamo živjeti u dostojnim uvjetima", rekao je Klincevič, potpredsjednik Komiteta za odbranu ruske Državne dume, u intervjuu za dnevni list Izvestija.

Klincevič nije isključio mogućnost povećanja broja ruskih aviona u ruskim vojnim bazama u Siriji, ali je naveo da "neće biti raspoređeno nuklearno oružje i teški 'lovci'".

On je naveo da "logistička i vojna podrška Rusije omogućava sirijskoj vojsci da uspješno ispunjava svoje ciljeve" i dodao da "Rusija mora poduzeti mjere kako opasnost od terorizma ne bi došla i do njenih granica".

Rusija, koja već ima pomorsku bazu u Tartusu na sjeverozapadu Sirije, od 30. rujna prošle godine bombarduje položaje militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji, u znak podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

XS
SM
MD
LG