Dostupni linkovi

Hrvatska: Arhitekte protiv izgradnje crkve Alojzija Stepinca na Savici


Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Posle podrške Društva arhitekata Zagreba Inicijativi "Čuvamo naš park", i Hrvatsko društvo pejsažnih arhitekata (HDKA) protivi se izgradnji župne Crkve blaženog Alojzija Stepinca na prostoru parka na zagrebačkoj Savici, saopštila je Inicijativa, dodavši da na Savici ima drugih lokacija na kojima se može sagraditi crkva.

"Najvažnije je to da smo dobili podršku najmerodavnijih, a to je struka jer, pošto nas je podržalo Društvo arhitekata Zagreba, podršku smo dobili i od HDKA", saopštila je u nedelju Inicijativa, prenosi agencija HINA.

Arhitekte su u jednoj rečenici sažele ono za šta se Inicijativa zalaže, a to je da park na Savici ostane netaknut, te da se za gradnju crkve nađe druga lokacija, piše u saopštenju. HDKA ističe da "smatra lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuredjene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne crkve".

Predstavnici Inicijative "Čuvamo naš park" kažu da se i dalje zalažu za dijalog, za odluke vođene javnim interesom i preporukama struke, a ne interesima pojedinih grupa i sumnjivim zamenama zemljišta. Takođe, pozivaju sve koji su potpisali peticiju "za izgradnju Crkve na Savici", da prouče internet stranicu Inicijative i upoznaju se s njenim delovanjem. "Mnogi potpisnici peticije (za izgradnju crkve) i ne znaju da daju potpis za razaranje jednog prekrasnog parka, seču stabala i oduzimanje deci travnjaka za igru", upozorava Inicijativa.

Povodom najavljene izgradnje župne crkve na Savici, HDKA navodi da crkva, kao građevina, zahteva prikladan okolni prostor, što park okružen stambenim zgradama nije.

Svakako je važno za ovakve i slične zahvate sprovesti temeljite prostorne analize i analize ostalih potreba stanovnika gradskog naselja, pa i šire, a na opštu korist, zaključuje Hrvatsko društvo pejsažnih arhitekata.

XS
SM
MD
LG