Dostupni linkovi

Vals: Hitno postići pakt sa islamom u Francuskoj


Manuel Vals
Manuel Vals

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da pred usponom džihadizma hitno treba postići pakt sa islamom - drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoj. To treba učiniti Pakt posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, preneo je "Žurnal di dimanš".

"Islam je našao svoje mesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice", rekao je premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske reči i dela, treba najsnažnije suzbijati".

Međutim, posle nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

"Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih - muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili - da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje", upozorio je Vals.

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocenjuje da Francuska treba da celom svetu bude primer kako se islam slaže sa demokratijom.

XS
SM
MD
LG