Dostupni linkovi

Veselji: Bez primene sporazuma nema ZSO


Kadri Veselji
Kadri Veselji

Predsednik Skupštine Kosova i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je izjavio da bez rešenja pitanja mosta na Ibru i primene briselskih sporazuma nema formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Veselji je u intervjuu za albanski program Glasa Amerike rekao da će Kosovo nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije jer su u interesu Kosova dobrosusedski odnosi.

"Međutim, u narednom periodu dijalog treba da bude praćen incijativama od strane Kosova. Dijalog takođe treba da bude konkretniji, posebno u oblasti ostvarivanja sporazuma koji do sada nisu ostvareni i preko kojih Srbija stvara prednosti kroz jednu vrstu pritiska blokirajući često njihovu implementaciju na terenu", kazao je Veselji.

Dodao je da bez bez primene do sada postignutih sporazuma neće biti novih sporazuma.

"Mi ćemo svakodnevno razgovarati i komunicirati. U narednom periodu ćemo intenzivirati naše napore, razgovaraćemo sa Brisleom i našim međunarodnim partnerima. Uloga SAD u tome treba da bude posebna i uvek prisutna, međutim, istovremeno nam trebaju konkretni rezultati na terenu na ostvarivanju sporazuma", kazao je predsednik Skupštine Kosova.

Veselji je rekao da je po pitanju demarkacije granične linije sa Crnom Gorom, političkom spektru Kosova potreban zajednički stav i da je pitanje demarkacije od "strateškog značaja za jačanje suvereniteta i državnog integriteta Kosova".

"Mi nismo spremni da se jedan kvadratni centimetar Kosova otuđi, ali ni da istovremeno bude manipulacije osećanjima za pitanje koje se direktno odnosi na naš državni integritet", kazao je predsednik kosovske skupštine.

Veselji, koji je i lider Demokratske partije Kosova, ocenio je da je potrebno okončati demarkaciju, "posebno sa susedom kakva je Crna Gora, koja je medju prvim državama priznala Kosovo".

"Pitanje teritorije ne treba pomešati sa pitanjem slobode kretanja. Radi se o izuzetno velikom pitanju o kojem ćemo delovati uz gradjansku odgovornost da se naša teritorija treba braniti i sačuvati. Mi ćemo doneti odluku u skladu sa interesima građana", kazao je Veselji.

XS
SM
MD
LG