Dostupni linkovi

Španski kralj zabrinut zbog sporosti pregovora o formiranju vlade


Felipe VI
Felipe VI

Španski kralj Felipe VI danas je počeo četvrtu seriju pregovora sa čelnicima stranaka u nastojanju da okonča sedmomesečnu političku blokadu zemlje, ali prema predstavnicima dve od tih stranaka kralj je prvi put pokazao znake uznemirenosti.

"Našao sam šefa države uznemirenog više nego u prethodnoj prilici", rekao je Pedro Kevedo, jedini poslanik partije Novi Kanari, koga je kralj prvog primio danas pre podne.

Drugi predstavnik koga je primio kralj, Isidro Martines iz partije Foro Asturijas, rekao je da je imao isti utisak.

Kralj Felipe VI treba da razgovara do četvrtka sa vođama 14 stranaka da bi odlučio da li će jednog od njih predložiti parlamentu za formiranje vlade. Seriju sastanaka završava u četvrtak, kada će se sastati sa liderima četiri najpopularnije partije, uključujuči premijera Marijana Rahoja (Mariano Rajoy).

Mariano Rahoj, šef odlazeće konzervativne vlade, bio bi prirodan kandidat za mandatara obzirom da je njegova partija stigla prva na izborima, ali je on dao do znanja da neće da preuzme tu dužnost ako ne bude siguran da će imati podršku parlamenta.

Na izborima održanim u decembru prošle godine i u junu ove godine Rahojeva Narodna partija osvojila je najviše mandata, ali nije uspela da sakupi neophodnu većinu.

XS
SM
MD
LG