Dostupni linkovi

Galama oko poglavlja 23 – dio izborne kampanje?


Predstavnici veteranskih udruga Hrvatske, arhivska fotografija
Predstavnici veteranskih udruga Hrvatske, arhivska fotografija

I dok hrvatska Vlada poručuje da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u srpskom pristupnom procesu i hrvatski uspjeh, jer su svi hrvatski zahtjevi uključeni u europsku pregovaračku poziciju, ratni stradalnici i veteranske udruge nezadovoljni su što prije otvaranja poglavlja nije bilo i konkretnih poteza sa srpske strane.

Veteranske udruge prozivaju hrvatsku Vladu što je pristala da Srbija otvori pregovore u poglavljima 23 i 23, a da nijedan hrvatski uvjet nije ispunjen, nego su samo uvršteni u pregovaračku poziciju Europske unije.

Iako i hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar vanjskih poslova Miro Kovač tvrde da će Srbija morati prestati sa hapšenjem državljana drugih država nastalih raspadom Jugoslavije optuženih za ratne zločine, veterani im ne vjeruju, a njihovu nevjericu pothranjuju i izjave srpskih političara.

Đuro Glogoški
Đuro Glogoški

"Čelni ljudi institucija okrenuli su leđa hrvatskim braniteljima, a išli su se dogovarati – moram to otvoreno reći – sa četnicima koji su na vlasti u Srbiji", kaže predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata prve kategorije Đuro Glogoški, inače jedan od kolovođa 500-dnevnog prosvjeda "šatoraša" u vrijeme vlade lijevog centra.

Dok Glogoškog najviše smeta takozvana regionalna nadležnost Srbije za ratne zločine, koja je u europskoj pregovaračkoj poziciji apsolvirana formulacijom da "Srbija treba izbjegavati preklapanje nadležnosti jurisdikcija prilikom suđenja za ratne zločine", predsjednicu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljiljanu Alvir, smeta što su hrvatski uvjeti ugrađeni u europsku pregovaračku poziciju postavljeni vrlo široko i – po njenoj ocjeni – neobavezujuće, i što već tri godine nema nikakvih informacija iz Srbije oko lokacija grobnica Hrvata ubijenih u dijelovima Hrvatske koji su bila pod kontrolom pobunjenih Srba.

Ljiljana Alvir
Ljiljana Alvir

"Ovih pet mjerila o kojima ovdje govorimo i o kojima ministar vanjskih poslova govori već danima su potpuno nedefinirana i nejasna. Mjerila kažu: Srbija bi trebala, ali ne mora. Srbija bi trebala izbjegavati sukobe vezano za nadležnost za suđenja, Srbija bi trebala surađivati na pitanju nestalih osoba… Srbija će kao i uvijek do sada sebe abolirati na način da će reći: mi bismo dali informacije o nestalima, ali ih nemamo", navodi Alvir.

Međutim, bivši ministar branitelja u Vladi lijevog centra, i sam nekadašnji vukovarski branitelj i logoraš u logoru u Srbiji Predrag Matić Fred kaže kako je ova reakcija veteranskih udruga samo njihov prilog predizbornoj kampanji i priprema za mogući dolazak na vlast koalicije lijevog centra na izborima u rujnu.

"Ukoliko pobijedi njihova opcija, onda će biti: pa Srbiji treba dati priliku, ona mora ući u Europsku uniju, to su naši susjedi, rat je iza nas i takve stvari, a ukoliko se dogodi – što je vrlo vjerojatno – da pobijedi lijeva opcija, moramo opet biti spremni na šatore, plinske boce i tko zna što još", ističe Predrag Matić Fred.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG