Dostupni linkovi

Po osam godina zatvora za ubistvo civila u Bosanskom Petrovcu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je osudilo na po osam godina zatvora bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, Nedeljka Sovilja i Rajka Vekića, zbog ubistva muslimanskog civila u Bosanskom Petrovcu 1992. godine.

I prvom presudom koju je u decembru 2013. bio ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje, Sovilj i Vekić su bili osuđeni na istu zatvorsku kaznu zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Protiv nove presude okrivljeni kao i tužilaštvo imaju pravo da se opet žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Sovilj i Vekić se terete da u šumi Osoje na teritoriji opštine Bosanski Petrovac sa najmanje tri metka usmrtili Mehmeda Hrkića.

Prema optužnici, Sovilj i Vekić su naoružani automatskim puškama, nakon što su na lokalnom putu Jazbine-Bjelaj u šumi Osoje sreli Hrkića i Milu Vukelića koji su se vraćali iz posete komšiji, Vukeliću naredili da nastavi kretanje prema svojoj kući, a Hrkića zadržali, kako bi navodno s njim obavili razgovor.

Hrkić je počeo da beži pozivajući upomoć, a oni su ispalili najmanje tri metka u njegovom pravcu, nanevši mu pritom povrede od kojih je odmah umro.

Ovaj slučaj je putem međunarodne pravne pomoći dostavljen Tužilaštvu za ratne zločine iz kantonalnog suda u Bihaću.

XS
SM
MD
LG