Dostupni linkovi

Austrijski političari osudili proteste podrške Erdoganu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vodeći političari iz svih partija Austrije distancirali su se od demonstracija podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koje su održane proteklog vikenda u Beču i drugim gradovima Austrije, prenose danas mediji.

Austrijski kancelar Kristijan Kern istakao je da te demonstracije izazivaju nelagodnost, a vicekancelar Rajnhold Miterlener zatražio je lojalnost od sugrađana turskog porekla.

"Osećam nelagodnost kada vidim kako se radi o političkim i verskim motivima", naglasio je Kern u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF.

On je istakao da u Austriji nisu navikli na tako nešto i da takve demonstracije ne odgovaraju političkoj kulturi te zemlje.

Miterlener je preko fejsbuka pozvao građane turskog porekla na lojalnost i veće poštovanje prema Austriji, zemlji prijema.

"Nemam razumevanje za uvoženje političkih konflikata iz inostranstva. U Austriji ne prihvatamo paralelna društva", poručio je Miterlener.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka isto smatra da se sloboda okupljanja u Austriji iskorišćava za širenje unutar političkih stavova Turske, što je neprihvatljivo.

Protesti podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji su održani u Austriji povodom pokušaja vojnog puča u Turskoj, naišli su na oštru kritiku ministra spoljnih poslova i integracije Sebastijana Kurca, kao i kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) za predsednika Norberta Hofera.

Još za vreme puča u Turskoj oko 4.000 Turaka se u znak solidarnosti sa Erdoganom okupilo na ulicama centra Beča, a kao i u Volfurtu.

Kandidat Zelenih za predsednika Austrije Aleksander van der Belen prebacio je simpatizerima Erdogana korišćenje prava u Austriji koje "njihov idol u Turskoj gazi nogama".

"Osuđujem svaki pokušaj da se konflikt iz Turske prenosi u Austriju", podvukao je Van der Belen ističući da Turci u Austriji koriste prava kao što su pravo na izjašnjavanje, medija, nezavisnost pravosuđa i sloboda okupljanja koje ne dozvoljava Erdogan u Turskoj.

XS
SM
MD
LG