Dostupni linkovi

Austrija ide na referendum zbog TTIP


Beč, ilustrativna fotografija
Beč, ilustrativna fotografija

Austrija će organizovati referendum o transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini EU i SAD (TTIP), pošto je jedna inicijativa građana prikupila dovoljan broj potpisa, prenose danas mediji.

Dok je 14-ta runda pregovora u Briselu bila obeležena velikim razlikama u stavovima EU i SAD, u Austriji je izvesno da će ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka još tokom jeseni morati da odobri održavanje referenduma.

Privatna inicijativa šest gradonačelnika mesta iz Donje Austrije, pre svega iz redova Socijaldemokatske partije Austrije (SPO) prikupila je dovoljan broj potpisa i zahvaljujući tome je sigurno da će građani u zemlji da se izjasne o TTIP, ali i sporazumu sa Kanadom (CETA).

Organizatori prikupljanja potpisa ističu da su daleko ispred predviđenog roka prikupili 8.401 potpis, i da i dalje svakodnevno 500 građana potpisom pruža podršku ovoj inicijativi.

Nakon isteka roka za prikupljanje potpisa, a to je 29. juli, u avgustu će Ministarstvu unutrašnjih poslova biti predat zahtev za održavanje referenduma, te ta institucija mora da odluči o terminu.

Inače vodeći političari u Austriji izjasnili su se protiv TTIP, pa je bilo i najave oba predsednička kandidata - Norberta Hofera i Aleksandera van der Belena- da neće staviti potpis pod taj dokument.

Time bi Austrija mogla da spreči stupanje na snagu TTIP, oko kojeg još uvek nema dogovora između SAD i EU.

Austrija ne želi da se, zbog američkih zahteva, smanje prava potrošača, ali i kvalitet i visoki standardi robe u EU, te odbija i uspostavljanje specijalnih sudova za rešavanje eventualnih sporova na čemu insistira SAD.

XS
SM
MD
LG