Dostupni linkovi

Jermenija: Ubijen policajac u oružanom napadu na policijsku stanicu


Policijsko vozilo na prilazu stanice koju su zauzeli opozicioni aktivisti, 17. jul 2016.
Policijsko vozilo na prilazu stanice koju su zauzeli opozicioni aktivisti, 17. jul 2016.

Naoružana grupa povezana sa opozicionim liderom Žirairom Sefiljanom koja je zauzela zgradu policije u Jerevanu usmrtivši jednog policajca, traži ostavku predsednika Serža Sargsjana, prenosi AFP.

Napadači drže nekoliko policajaca kao taoce. Oni traže i oslobađanje političkih zatvorenika, ali bezbednosne službe odbacuju glasine na društvenim mrežama da je u toku državni udar.

"Jermenska država normalno funkcioniše, policija radi svoju dužnost štiteći javni red i bezbednost", saopštila je Nacionalna služba bezbednosti.

Grupa naoružanih ljudi ušla je u zgradu policije i drži taoce preteći nasiljem, dodaje se u saopštenju.

"Jedan policajac je ubijen, dvojica su ranjena. Dva taoca su oslobođena", navodi služba bezbednosti.

Međutim, jedan od napadača je napisao na društvenim mrežama da je jedan od talaca i zamenik šefa policije.

Nikol Pašnjan, poslanik koji se susreo da napadačima rekao je novinarima da su oni prvo uzeli osam policajaca za taoce ali da su zatim pustili jednog koji pati od visokog pritiska, navodi AFP.

Mediji su izvestili da napadači traže da bude pušten na slobodu opozicioni političar Sefiljan koji je prošlog meseca uhapšen zbog posedovanja oružja kao i ostavku predsednika Sargasjana.

"Tražimo puštanje Žiraira Sefiljana, slušaćemo samo njegova naređenja. Sargsjan mora da podnese ostavku," napisao je jedan od napadača na Fejsbuku.

On je naveo da su dvojica policijskih funkckionera, zamenik šefa policije general major Vardan Egiazarjan i zamenik šefa policije Jerevana pukovnik Valeri Osipjan među taocima, a da je jedan od napadaca ozbiljno ranjen.

Napadači su takođe postavili video snimak na Fejsbuku u kome pozivaju Jermene da izađu na ulice i ustanu protiv vlade.

XS
SM
MD
LG