Dostupni linkovi

Hollande se plaši perioda represije u Turskoj


Francuski predsjednik Francoise Hollande
Francuski predsjednik Francoise Hollande

Francuski predsjednik Francoise Hollande plaši se da će u Turskoj početi represija nakon pokušaja puča.

Kako je rekao u subotu, očekuje Turskoj predstoji period represije kao posljedica neuspješnog puča koji su pokušali izvesti neki dijelovi vojske te zemlje.

“Sada treba vidjeti kakva je situacija u Turskoj. Ako je njihov predsjednik u potpunosti povratio kontrolu, što mislim da je slučaj, imaćemo jedan značajan period mira, ali će vjerovatno biti represije,“ rekao je Hollande nakon posjete centru za krizne situacije u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske.

“Mogu pretpostaviti da će određeni broj pripadnika armije odgovarati za ono što su uradili ili što nijesu uradili“, naveo je on.

Ministar vanjskih poslava Francuske, Jean Marc Ayrault ranije danas je rekao da se nada da će demokratija u Turskoj preživjeti nakon posljedica pokušaja puča”

“Turski narod je pokazao veliku zrelost i harbrost braneći svoje institucije” rekao je Ayrault.

“Francuska se nada da će se situacija brzo smiriti. Nadamo se da će Turska demokratija biti brzo obnovljena nakon ovog testa i da će osnovne slobode biti u potpunosti poštovane,” rekao je francuski šef diplomatije u izjavi za javnost.

Turske snage su započele operaciju hapšenja svih koji su učestvovali u neuspješnom pokušaju puča. Do sada je uhašpeno oko 3000 pripadnika vojske među njima i komandant Treće armije, a uhapšeno je i na desetine sudija među njima i sudija Ustavnog suda.

I zvanično je na televiziji NTV večeras potvrđeno da je naređeno hapšenje 2 .745 sudija i tužilaca u Turskoj, objavio je Reuters.

XS
SM
MD
LG