Dostupni linkovi

SAD: Prvi slučaj seksualnog prenosa zika virusa sa žene na muškarca


Laboratorijska analiza virusa zika, februar 2016.
Laboratorijska analiza virusa zika, februar 2016.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je danas da je u New Yorku zabilježen prvi slučaj seksualnog prenosa virusa zika sa žene na muškarca.

Zaražena žena vratila se iz kritičnog područja i imala je seksualne odnose bez zaštite sa svojim partnerom. Nekoliko dana kasnije javila se ljekaru zbog uobičajnih simptoma, temperature, groznice, osipa i bolova u leđima. Testovi su pokazali da je zaražena virusom zika, a njenom partneru je dva dana kasnije uspostavljena ista dijagnoza, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Ljekari upozoravaju da se zika virus, koji obično prenose komarci, može prenijeti i seksualnim putem. CDC je izdao preporuku građanima, posebno trudnicama, da prilikom seksualnih odnosa s partnerima koji su putovali u zaražena područja koriste zaštitu, bez obzira da li su njihovi partneri muškarci ili žene.

Virus zika kod većine ljudi izaziva samo blage simptome, ali kod trudnica može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje rezultiraju mikrocefalijom, deformacijom lobanje kod fetusa.

Iako je ovo prvi zabilježeni slučaj seksualnog prenosa zika virusa sa žene na muškarca, stručnjaci nisu iznenađeni jer, kako navode, većina zaraznih bolesti koje se prenose seksualnim putem mogu širiti oba pola.

XS
SM
MD
LG