Dostupni linkovi

Nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine u Zavidovićima i Vozući


Sud BiH
Sud BiH

U Sudu BiH danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljina optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i srpskim civilima, jer u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred "El mudžahedin", u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Na ročištu održanom 8. juna, svjedok Tužilaštva BiH Miodrag Samac potvrdio je da su srpski vojnici, koje su zarobili pripadnici jedinice "El mudžahedin" na vozućkom ratištu 1995. godine, bili izloženi strašnim psihofizičkim torturama u kampovima u mjestima Livada i Gostovići.

Samac je rekao da je sa trojicom saboraca Prnjavorske lake brigade Vojske Republike Srpske, zarobljen 21. jula 1995. godine, nakon pada kote 552.

XS
SM
MD
LG