Dostupni linkovi

Australijanac proglašen krivim za regrutovanje boraca za IDIL


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Australijski sud proglasio je krivim svog državljana Hamdija Al Kudsija za regrutovanje sedmorice mladića za borbu u Siriji na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i ogranaka Al Kaide, od kojih su najmanje dvojica poginula u Siriji.

Al Kudsi (42) je prva osoba koja je u Australiji bila optužena za regrutovanje i slanje boraca u Siriju, preneo je Rojters.

Vrhovni sud australijske savezne države Novi Južni Vels u Sidneju je Al Kudsija proglasio krivim za podsticanje sedmorice mladića na borbu na strani militantnih grupa tokom 2013. godine.

Svaka od sedam tačaka optužnice nosi zatvorsku kaznu od deset godina, a sud će kaznu odrediti naknadno.

Do sada je stotinjak ljudi napustilo Australiju da bi se u Siriji borili na strani grupa poput IDIL, izjavio je početkom godine australijski ministar za imigraciju.

Australija, čvrsti saveznik SAD, je od 2014. godine na velikom oprezu od terorističkih napada domaćih terorista, a vlasti navode da su od tada sprečili više takvih napada.

U toj zemlji je ipak bilo više napada "terorista samotnjaka", uključujući talačku krizu u jednom kafiću u Sidneju 2014. godine, u kojoj je ubijeno dvoje talaca, dok je napadača ubila policija.

XS
SM
MD
LG