Dostupni linkovi

Stoltenberg: Neuspeh jednostavno nije opcija


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas, uoči NATO samita u Poljskoj, da neuspeh jednostavno nije opcija u borbi protiv mnoštva pretnji.

"Ne samo da neuspeh ne dolazi u obzir, to je takodje nešto što se neće desiti", kazao je Stoltenberg u Varšavi.

Stoltenberg je za agenciju Asošiejtid pres rekao da je NATO u 70 godina postojanja dokazao da je u stanju da pruži potrebnu odbranu i odvraćanje, da ne provocira sukobe, ali da ih sprečava.

Američki predsednik Barak Obama i još 28 lidera zemalja NATO članica prisustvovaće samitu u Poljskoj koji počinje sutra. Na veoma značajnom samitu članice će usvojiti odluke kako planiraju da se nose s Rusijom, nasilnim ekstremističkim organizacijama kao što je Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), napadima u sajber prostoru i drugim bezbednosnim pretnjama.

Mnogi analitičari navode da će ovo biti najbitniji samit članica NATO od pada Berlinskog zida 1989. godine.

"Uspećemo. Uveren sam jer smo videli da je savez bio u stanju da se prilagodi i da sprovede najveće jačanje kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata", rekao je Stoltenberg.

Među odlukama koje će se naći pred liderima NATO biće raspoređivanje multinacionalnih bataljona u Poljsku, kao i u zemlje Baltika kao što su Estonija, Letonija i Litvanija, kao odgovor Rusiji.

XS
SM
MD
LG