Dostupni linkovi

Hajndl u Skoplju: Prvo uslovi, zatim datum za izbore


Johanes Hajndl u Skoplju, maj 2016.
Johanes Hajndl u Skoplju, maj 2016.

Specijalni njemački izaslanik Johanes Hajndl izjavio je danas u Skoplju da prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji treba da se održe prije 2018. godine, ali da prije toga moraju da se stvore uslovi da bi proces bio fer i demokratski.

Hajndl je rekao da je važnije od izbora postizanje konsenzusa u narednih nekoliko sedmica o dva ključna pitanja - biračkom spisku i medijima.

"Moj utisak nakon razgovora sa predstavnicima političkih partija jeste da je za birački spisak moguće pronaći brzo rješenje. U odnosu na medije još se vode razgovori i ja se nadam da će se i tu naći rješenje do ljetnih odmora. Ukoliko partije ne pronađu rješenje onda mogu biti pozvani i stručnjaci iz međunarodne zajednice", rekao je Hajndl za televiziju "Alsat M".

Njemački izaslanik u posredovanju za rješavanje političke krize u Makedoniji imao je sastanke sa liderima opozicionog SDSM Zoranom Zaevim i liderima albanskih političkih stranaka – Demokratske unije za integraciju Alijem Ahmetijem i Demokratske partije Albanaca Menduhom Tačijem.

Umjesto lidera vladajućeg VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog u partijskoj centrali Hajndla su dočekali partijski predstavnici.

Ovo je četvrta posjeta nemačkog diplomate Skoplju u kratkom periodu s ciljem rješavanja krize.

XS
SM
MD
LG