Dostupni linkovi

Merkel: Njemačka će učiniti sve da spriječi raspad EU


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelaraka Angela Merkel u Bundestagu je u utorak saopštila da će učiniti sve što je neophodno da spriječi raspad EU.

"Osjećamo koliko je krucijalno važno da preostalih 27 država u Evropskoj Uniji demonstriraju volju i sposobnost da preduzmu odgovarajuće korake naprijed" rekla je obraćajuči se njemačkim poslanicima, dan nakon susreta EU zvaničnika na hitnom sastanku održanom u ponedjeljak, nakon odluke Velike Britanije prošlog četvrtka da napusti EU.

Ona je pozdravila sve prijedloge koji će pomoći jačanju EU, ali je naglasila da je krucijalno izbjegavati bilo kakve mjere koje će ohrabriti druge zemlje da napuste blok.

"Njemačka ima poseban interes za dalju unifikaciju Evrope" rekla je Merkel, dodajući pak da ko god odluči da napusti evropsku porodicu ne može očekivati da zadrži privilegije bez zadržavanja i obaveza.

"Ko god želi pristup slobodnom tržištu mora poštovati osnovne vrijednosti EU", kaže njemačka kancelarka dodajući da je uspješna EU ona koja se drži svojih sporazuma i ugovora.

"Norveška nije članica EU ali ima slobodan pristup tržištu zbog čega je prihvatila i slobodu kretanja" podsjetila je.

Kako je poručila Merkel, Njemačka želi da zadrži bliske odnose sa Britanijom, koje će imati i kroz saradnju sa NATO-om, ali je sada na Britaniji da kaže kako želi da obilikuje svoju budućnost u Evropi.

"Formalni ili neformalni pregovori mogu početi tek nakon što Britanija aktivira član 50", rekla je i dodala da su dobili informaciju da Britanci još neće aktivirati tu odredbu.

"Na Britaniji je da inicira sljedeće korake" poručila je Angela Merkel naglašavajući da London neće biti u prilici da bira "ovo hoću ovo neću" u pregovorima koji predstoje.

Dok god pregovori budu trajali Velika Britanija ostaje članica EU sa punim pravima i odgvornostima, završila je.

XS
SM
MD
LG