Dostupni linkovi

Španci u nedjelju glasaju na ponovljenim izborima


Izbori u Španiji, arhivska fotografija
Izbori u Španiji, arhivska fotografija

Španci se u nedjelju spremaju za novo glasanje na ponovljenim izborima nakon izbora u decembru kada nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama formira vladu niti je uspjela da formira koaliciju do isteka roka 2. maja.

Na izborima učestvuju četiri glavna kandidata.

Aktuelni premijer Marijano Rahoj iz konzervativne Narodne partije (PP) suočava se sa tri mlađa izazivača. To su socijalista Pedro Sančez, Pablo Iglesijas iz ljevičarske koalicije Unidos Podemos (Ujedinjeni možemo) i Albert Rivera iz stranke Sijudadanos (Građani), koja je okrenuta tržištu.

Za apsolutnu većinu potrebno je 176 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 350 mjesta. Prema dosadašnjim anketama, nijedna stranka neće osvojiti većinu.

List "El pais" piše da se situacija od izbora 20. decembra, koji su rezultirali rascjepkanim parlamentom, gdje nijedna partija nije osvojila potrebnih 176 mjesta da formira vladu, nije puno promijenila, osim činjenice da su nade birača prerasle u zabrinutost.

Analitičari čak predviđaju da bi moglo doći do trećih izbora, jer će prema anketama ishod sutrašnjeg glasanja biti skoro isti kao 20. decembra, te da nijedna stranka neće moći da vlada sama i nijedna nema želju da postigne sporazum putem kompromisa.

XS
SM
MD
LG