Dostupni linkovi

Evropa produžava sankcije Rusiji


Federika Mogerini na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu gde se raspravljalo o produžetku sankcija Rusiji
Federika Mogerini na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu gde se raspravljalo o produžetku sankcija Rusiji

Evropske ekonomske sankcije Rusiji bit će produžene za još šest mjeseci, s obzirom na izostanak napretka na istoku Ukrajine, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Pozvao je, međutim, evropske čelnike da na summitu EU-a iduće sedmice razmotre provedbu mirovnog sporazuma iz Minska i moguće opcije ako na istoku Ukrajine bude "stvarnog, konkretnog, značajnog napretka".

"Mislim da bi bilo korisno kada bismo mogli svima uputiti neke znakove ohrabrenja", rekao je nakon sastanka s europskim kolegama u Luxembourgu.

EU je sankcije Rusiji uveo u julu 2014. zbog aneksije Krima.

"Bez obzira na simpatije koje osjećamo prema ruskom narodu i Rusiji, moramo biti jasni:... sporazumi iz Minska moraju biti provedeni i poštivani", rekao je.

"Danas, kada vam se obraćam... uvjeti za ukidanje sankcija ne postoje. Sankcije će biti produžene za šest mjeseci", kazao je.

Sankcije ističu krajem jula. Formalna odluka o njihovu produžetku bit će donesena na sastanku ministara europskih poslova u petak.

XS
SM
MD
LG