Dostupni linkovi

Putin doveo predsjednike Armenije i Azerbajdžana na razgovor


Susret trojice predsjednika: Azerbajdžana, Rusije i Armenije, 20. lipnja 2016.
Susret trojice predsjednika: Azerbajdžana, Rusije i Armenije, 20. lipnja 2016.

Predsjednici Armenije i Azerbajdžana, Serž Sargsjan i Ilham Alijev potvrdili su u ponedjeljak u Sankt Peterburgu spremnost za mirno rješavanje spora oko oblasti Nagorno-Karabah, saopćio je Kremlj.

Sastanak je organiziran uz posredovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je imao odvojene sastanke s dvojicom lidera i kasnije zajednički ručak u Sankt Peterburgu.

Kremlj je naveo da je sastanak sazvan u cilju unapređenja mirovnih pregovora Armenije i Azerbajdžana koje su se dogovorile o povećanju broja međunarodnih promatrača u konfliktnoj zoni.

Sukob oko Nagorno-Karabaha, oko kojeg se Armenija i Azerbajdžan spore više od četvrt stoljeća, zaoštren je travnja ove godine novim valom nasilja, u kojem je na obje strane poginulo najmanje 110 civila i vojnika.

To je najžešći val nasilja nakon prekida vatre 1994. godine, potpisanog nakon šestogodišnjeg rata u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a raseljeno nekoliko stotina tisuća, pretežno Azerbajdžanaca.

Baku i Erevan nisu potpisali mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu, oblasti naseljenoj pretežno Armenima, koja je u sastavu Azerbajdžana, ali je kontroliraki armenski separatisti.

XS
SM
MD
LG